Frissebb levegő az irodaházunk előtt

Szeretnénk megosztani az irodaházunk legújabb változását olvasóinkkal, amely azzal a céllal készült, hogy egy kis frissességet vigyen a környezetünkbe. A reggeli órákban bérlői szokás az irodák átszellőztetése, főleg egy hosszabb hétvége után. A frissebb levegő érdekében az előkertünket parkosítottuk, új növényeket, bokrokat, fát és öntözőrendszert telepítettünk.

Az előkertünk zöldítése olyan döntés volt, amelyben a környezetvédelem és a munkahelyi élmény javítása egyaránt szerepet játszott. Korábban rendszeresen kiszáradó és lehangoló füves terület volt kert helyett, felrepedezett talajjal, hirdetőtáblákkal teletűzdelve, ami sem esztétikailag, sem környezeti szempontból nem volt ideális. Ez az állapot nem hangsúlyozta ki az épület kuriózumát az előkertet, nagyon ritka, talán az egyetlen előkerttel rendelkező patinás épület a IX. kerületben a Dobos Ház. Ezért úgy döntöttünk, hogy változtatunk ezen, egy élénk, zöld környezetet hozunk létre változatos növényformációkkal, a hirdetőtábla oszlopait elbontjuk, azt egy rendezett formában az átjáró falára helyezzük, hogy azok se tarkítsák a bejárati képet.

Milyen előnyökkel jár ez a változás?

  • vonzóbbá teszi az irodaházunk környezetét. A szép növények, bokrok és fák olyan életteli és barátságos légkört teremtenek, amely hozzájárul a munkahelyi hangulat javításához. Az irodaházba érkezőknek és dolgozóknak is kellemes látványt nyújt, valamint a közvetlen környezetünk szépítésével pozitív hatást gyakorlunk az épületünk imázsára.
  • a zöldített előkert segít javítani a levegő minőségét. Az új növények oxigént termelnek, nem hagyják kiszárítani a talajközeli felszínt és szűrik a levegőt, ezzel csökkentve a szennyező anyagok mennyiségét és javítva a levegő frissességét az irodaházunk közelében. Ez a friss és tiszta levegő hozzájárul a munkahelyi egészségünkhöz és jólétünkhöz is.
  • a parkosítás a biodiverzitást is elősegíti. Az új növények és bokrok vonzzák a beporzókat, lepkéket, egyéb rovarokat, így közvetve a madarakat is és egyéb élőlényeket, amelyek hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához. Ez nemcsak természeti sokféleséget hoz az irodaházunk közelébe, a szomszédos parkból, hanem madárcsicsergést is eredményez a városi környezetben.

Végezetül, az új öntözőrendszer biztosítja a fenntartható vízgazdálkodást. Az előkertünk locsolása korábban nem volt hatékony, pazarló volt, eseti jelleggel tudott csak működni, azonban most a kialakított öntözőrendszer segítségével csak annyi vizet használunk, amennyire valóban szükség van és ott, ahol arra szükség van közvetlenül a növények környezetében. Ez nemcsak környezetbarát megoldás, hanem hosszú távon költségmegtakarítást is eredményez.

Összességében az előkertünk zöldítése egy apró lépés a fenntarthatóság és a munkahelyi élmény javítása felé, de számunkra nagy örömet okozott a megvalósulása. Reméljük, hogy mindenki élvezni fogja az új zöld környezetet, és hogy ez a változás tovább inspirál bennünket a fenntarthatóság más területein is.

Üdvözlettel, Az irodaház vezetősége